De Afsluitdijk

De Afsluitdijk, die Noord-Holland met Friesland verbindt, is een beroemde dijk, misschien wel de beroemdste van Nederland. Om 13.02 op 28 mei 1932 gilden stoomfluiten en sirenes en werd de vlag gehesen; de Zuiderzee was niet meer, het laatste stroomgat – de Vlieter – werd gesloten. De dijk was dicht en het IJsselmeer was geboren.

Vijf jaar lang hadden duizenden arbeiders van de Maatschappij tot Uitvoering van Zuiderzeewerken – zeg maar een grote aannemerscombinatie – hard gewerkt aan de bouw van de Afsluitdijk. De afsluiting diende twee grote doelen. De woeste Zuiderzee werd getemd en dat garandeerde de veiligheid van het achterland tegen het oprukkende water. Verder maakte de Afsluitdijk het inpolderen van een deel van de Zuiderzee een stuk gemakkelijker; in het ontstane IJsselmeer waren geen getijden meer.

Momenteel is de Afsluitdijk een belangrijke verbinding tussen Noord-Holland en Friesland en rijden er per etmaal gemiddeld 14.000 motorvoertuigen over de autosnelweg. In het weekend ligt dit aantal meestal iets hoger.